Tuesday, September 11, 2012

Tarhana corbasi ( yine bence )




hayirli geceeeler dostlar

gece gece tarif getirdim yine .bendeniz belirteyim bir hazir corba düsmaniyim

heleki atalarimizin tarhana corbasi dururken elller paketlere gitmiyormu cildiriyorum .

ne olur bir iki dakikanizi ayirip verecegim linki tiklayin .ve düsünün cocuklarimizi sevdiklerimizi neden bu degerden mahrum tutalim ??

link burada http://www.muratbas.com.tr/tarhanason.htm

hazir gidalari aldiginiz zaman arkasini bir kez cevirip okumanizi rica edecegim .

cocuklarda özellikle hiperaktiveye ve ögrenme konsantrasyon bozukluguna sebeb olan

Monosodyum Glutamat (MSG) ya da E621

MSG lezzet arttırıcı bir eksitoksindir. Eksitoksin, hücreleri aşırı uyarır. Bu da hücrelerin zarar görmesine ve ölmesine neden olur.

Yol açtığı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, sara (epilepsi), retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, ensülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet; ayrıca böbrek ve karaciğerde hasar yaratır. Baş ağrısı, bulantı, ishal, terleme, göğüste sıkışma, boyun arkasında yanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Piyasada tüm cipslerde MSG var; hatta güvenli ve doğal olduğunu iddia edenlerde bile. Uzakdoğu yemeklerinde (Çin ve Japon mutfağı) çoğu soya sosunda, hazır çorbalarda, hazır soslarda, hazır gıdaların hemen hepsinde, gofretlerde, bazı katı yağlarda yaygın olarak kullanılıyor.

Etiketlerde glutamin, glutamat, MSG ve monosodyum glutamat olarak yer alan bu zehir, tatlı-tuzlu her türlü yiyeceğin lezzetini arttırdığı için gıda üreticileri tarafından bolca kullanılıyor. Tehlikeleri halk tarafından bilinmeye başladığından beri bazı üreticiler etikette E621 yazarak gerçeği saklama yoluna gidiyor.

iste böyle dostlar simdi gelelim bence tarhana corbasinin tarifine yapilisini resimleyemedim acelemden dolayi affiniza siginiyorum

Malzeme

2 adet domates

2dis sarimsak

1 cay bardagi tarhana

yarim cay bardagi sivi yag

1 kahve kasigi tereyag

yarim yemek kasigi biber salcasi

1 kahve kasigi kuru nane

1,250 ml et yada tavuk suyu

tuz

Yapilisi

 önce  domatesleri yikayip sonra corbayi yapacak oldugumuz tencerenin icersine  rendeleyin.

 üzerine  sarimsaklari ezip ekleyin siviyagi ,salcayi ,tereyagi ve naneyi koyup orta ateste kavurun .

yaklasik 5-7 dakika üzerine suyu ilave edip kaynamaya birakin .

kaynayinca icersine tarhanayi kuru olarak ekleyip cirparak  kaynayincaya kadar karistirin .

orta ateste 15 dakika sonra corbamiz servise hazir 

hazir corba kadar hizli degilmi ;)

dip not

domatesleri kavururken dikkat edin suyunu cekmesi kafi sarimsaklar yanmamali

nane miktarini corbalarda az tutmali bir süre bekleyen nane corbanizi acitir ve rengi kararir

tarhana corbaniza haslanmis nohut .yada kiyma kavurarak, yada sebze ekleyerek degisik corbalar hazirlayabilirsiniz .

mesela ben ispanaklisini ,kabaklisini ,köftelisini patateslisini yaparim ;)

degisik lezzetler üretmek elinizde .afiyet olsun dualara talibim dostlar

No comments:

Post a Comment